Google Playstore NFT ve Kripto Paralara Bakış Açısını Değiştirdi

playstore ve nft

2018 yılı, Google için blockchain ve kripto para birimleriyle ilgili politikalarında önemli bir dönüm noktasıydı. Bu dönemde, Google, YouTube ve Facebook, hızla artan kripto para dolandırıcılıklarına karşı önlem olarak tüm kripto para reklamlarını yasaklamıştı ve bu yasaklamanın amacı da vatandaşları potansiyel dolandırıcılıklardan korumak idi. Özellikle, kripto para fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte, ICO’lar ve diğer kripto para platformlarından kaynaklanan dolandırıcılık vakalarında ciddi oranda artış görülmüş ve bu karar, sektörde güvenilirliği artırmak ve tüketicileri korumak için atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilmişti. Ancak, 2023 yılında Google, bu politikalarını gözden geçirerek, kripto para reklamlarına dair yasağı büyük ölçüde kaldırdı ve Playstore NFT ve diğer blockchain tabanlı uygulamalar için yeni politikalar getirdi. Bu değişim, Google’ın blockchain ve NFT dünyasına olan yaklaşımındaki köklü bir değişikliği ifade etmekteydi.

Google PlayStore NFT ve Blockchain Politikası (Güncel) 

Google’ın 2023 yazında yürürlüğe koyduğu yeni politikalar, Web3 uygulamaları ve tokenize edilmiş dijital varlıklar için net kurallar sağlayarak, geliştiriciler ve kullanıcılar için rehber görevi görmektedir. Bu politikalar, kullanıcıları koruma ve şeffaflık ilkelerini önceliklendirirken kripto varlıklara ilişkin ön yargıyı da kırmaktadır. Bu çerçevede Google Play Store’un NFT ve blockchain politikalarında dikkate değer birkaç ana noktaya değinmek istiyoruz:

Politika #1: Kripto Para Borsaları (Servis Sağlayıcıları)

Google, kripto para borsaları ve diğer servis sağlayıcıları ile ilgili uygulamaların, yerel düzenlemelere uygun olması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu kapsamda lisans gerektiren ülkelerde lisans/izin belgesinin Google’a sunulması, henüz düzenlemelerini tamamlanmamış Türkiye gibi ülkelerde ise bir hukuk görüşünün temin edilmesi gerekmektedir.

Politika #2: Tokenize Edilmiş Dijital Varlıklar

Uygulamalar, tokenize edilmiş dijital varlık satıyor veya bir şekilde bunları kullanıcılarına kazandırıyorsa, bu özellikleri kesinlikle Play Console’daki uygulama içeriği sayfasında belirtilmiş olmaldır. Ancak gelir vaat edici pazarlama faaliyetleri, diğer tanıtımlar ve kumar vb. faaliyetler kesinlikle kabul edilmemektedir.

Politika #3: NFT ve Benzeri Varlıklar

NFT’lerin oyunlaştırılması konusunda, Google kullanıcı deneyimini geliştirmek ya da oyun ilerlemesine yardımcı olacak şekilde kullanımlarına izin vermektedir.

Oyunlarda NFT kullanımı konusunda ise Playstore NFT’lerin oyun içerisinde ilerleyebilmek veya oyunla ilgili kullanıcı deneyimine katkıda bulunmak amacıyla kullanımına izin vermektedir. Bu kapsamda olacak şekilde mobil uygulama içerisinde NFT elde etmek/kazanmak veya NFT’lerin satın alınması mümkün olmaktadır.

Bilinmeyen değere sahip bir NFT elde etme şansı karşılığında, parasal değeri olan bir karşılık belirlenmesine Google izin vermemektedir. Kullanıcılar tarafından satın alınan NFT’ler, kullanıcı deneyimini artırmak veya oyuncuların ilerlemelerine yardımcı olmak için oyun içinde tüketilmeli veya kullanılmalıdır.

Politika # 4: NFT’ler Kumara veya Yatırım Aracına Dönüşmemelidir!

Google veya Apple’ın genel kumar politikasına aykırı duruma gelmemek için gereken 3 şartı hatırlayalım:

1- İvaz: Katılımcıların etkinliğe katılmak için ödeme, bahis veya “parasal değere” sahip bir öğe gibi değerli bir şey sunmamaları gerekir.

Öneri: NFT başta ücretsiz sağlanabilir veya görevleri tamamlamak suretiyle ödül olarak dağıtılabilir. Ücretsiz dağıtılan NFT’lerin değerini korumak ve oyuncuların ekosisteme başka yollarla katkıda bulunmalarını sağlamak için sıkı arz kontrolü uygulanabilir.

2- Şans: Etkinliğin sonucunun çoğunlukla şansa değil yeteneğe bağlı olması gerekir, yani katılımcıların kontrolü sonucu rastgele belirlenen bir süreçte çok az olmalıdır.

Öneri: Oyuncuların sabit özelliklere sahip belirlenmiş NFT’leri satın almasına izin verilerek rastgelelik ortadan kaldırılabilir. NFT, baştan itibaren tamamen belirlenmiş istatistiklerle oluşturulduğunda, süreçte şans unsuru olmaz. Örneğin, oyuncular garantili +10 saldırı bonusuna sahip bir kılıç alabilir.

3-Ödül: Katılımcıların parasal değere sahip bir ödül kazanma veya elde etme fırsatı olmamalıdır.

Öneri: NFT’nin, oyunun temel döngüsü içindeki eylemler aracılığıyla ödüllendirildiği bir imkan söz konusu olmalıdır. Oyuncular NFT’yi doğrudan satın alamamalıdır, bu yalnızca oyun içi eylemler aracılığıyla kazanılabilmelidir. (Böylece aslında oyunda daha fazla zaman geçirir) Bir oyuncu, ödülü kazandığı oyun etkinlikleri için ödeme yapabilir, ancak bu etkinlikler oyun döngüsünün normal ve beklenen bir parçası olmalıdır.

Örneğin, bir geliştirici, oyuncuların uygulamayla aktif olarak etkileşime girdikleri için günlük ödüller aldığı bir sadakat programı dizayn edebilir ve bu program aracılığıyla sunulan ödüllerden biri yeni bir NFT olabilir. Bu senaryoda, oyuncu NFT’yi doğrudan satın almamakta; bunun yerine, ödülü elde etmek için oyunu oynaması ve oyunda belli bir süre kalması gerekmektedir. Geliştiriciler ayrıca, kullanıcıların ilgisini ve heyecanını artıran oyuncunun ödül listesine rastgele ödüller, dahil NFT’ler, ekleyebilmektedir. Ancak, oyuncu doğrudan gerçek parayla satın alınan oyun içi para birimiyle bir treasury box satın alırsa ve bu kutu bir NFT için bir kupon içeriyorsa, bu kabul edilemez. Bunun nedeni, oyuncunun kuponu mağazadan doğrudan satın alması ve bunu normal oyun oynama yoluyla elde etmemesidir.

Peki Apple (Appstore) Ne Durumda?

 

playstore nft

Apple’ın App Store’u için NFT politikaları, Google Play Store’un aksine, NFT’lerin ek özellikler açmasını engellemekte ve NFT satışları için Apple’ın ödeme sistemini kullanmayı zorunlu kılmaktadır. Bu, Apple ve Google arasındaki temel bir farklılığı oluşturmaktadır. Google’ın politikaları daha esnekken, Apple daha katı kurallar uygulamaktadır. Apple, uygulamaların NFT’leri listelemesine, basmasına, transfer etmesine ve kullanıcıların mevcut NFT’leri görüntülemesine izin vermesine karşın NFT sahibi, uygulama içinde ek özelliklerin kilidini açamaz ve uygulamalarda, NFT satın almak için dış bağlantılar, düğmeler konmasına izin verilmez. Kullanıcılar, yalnızca Apple’ın uygulama içi ödeme sistemi üzerinden NFT satın alabilirler, bu da Apple’ın NFT’lerin sağladığı değerden para kazanmasını ve dolayısıyla kârı paylaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca App Store’da NFT listelemek isteyen geliştiriciler, sıkı bir doğrulama sürecinden geçmelidir. Bu da zorlayıcı olmaktadır. Apple’ın politikaları hakkında değerlendirmelerimize blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Geliştiriciler ve Kullanıcılar Üzerindeki Etkiler

Google’ın yeni politikası, geliştiricilere NFT’leri kullanıcı deneyimlerini zenginleştirmek ve sadakat oluşturmak için kullanma fırsatı sunmaktadır. Google Play Store, NFT’lerle ilgili daha fazla esneklik sağlayarak, geliştiricilere oyun mekaniklerini bu yeni dijital varlıklar etrafında şekillendirme imkânı vermektedir. Oyun geliştiricileri için Google Play, NFT’ler aracılığıyla uygulama içi monetizasyon konusunda daha fazla esneklik sağlamakta ve mevcut NFT’lerin ekosistemlerinde değer açığa çıkarmasını sağlamaktadır. Geliştiriciler, Google play’de NFT’lerin edinilmesi, ticareti ve kullanımı etrafında dönen oyun mekanikleri tasarlayabilme imkanlarına sahiptir. Böylece oyuncular için sürükleyici ve etkileyici deneyimler yaratabilirler. Oyuncunun perspektifinden bakıldığında, Apple tarafından belirlenen kurallar, mevcut NFT’leri kullanma konusunda ek adımlar ve engeller getirmektedir.

Reklam Politikalarındaki Değişimler

Google reklam politikaları da bu süreçte önemli bir evrim geçirmiştir. Özellikle, Google Ads’te kripto para birimleri ve NFT’lerle ilgili reklamlara yönelik kısıtlamaların kaldırılması, bu alanın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Reklam verenler Temmuz 2023’den bu yana Google Ads ağı aracılığıyla kripto para birimlerine ve borsalara ilgi duyan potansiyel müşterileri ve yatırımcıları hedefleyebilmektedir. Eylül 2023’den itibaren de NFT içeren oyunların reklamları serbest olmuştur.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir