Mobil Uygulama ve Oyun Girişimleri İçin Milyon Dolarlık İşin İlk Adımı

Türkiye’de teknoloji girişimcisi olmak oldukça zor, zaten bunu doğrudan yabancı yatırımların azlığından da anlıyoruz. Ancak Türkiye’de oyun girişimcisi olmak için önemli kolaylıklar ve destekler var ki bunlar zorluklara ağır basıyor, bilinçli olunduğunda oyun şirketini sürdürülebilir kılıyor ve milyon belki milyar dolarlık bir şirket haline gelmesini sağlıyor

Bu yazıda bu kolaylıklardan bahsedeceğiz ve tüm oyun girişimcilerinin kullanabileceği bir rehberi sizlere sunacağız. Ciddi bir know-how ve tecrübe eseri bu yazı, teorik bilgiden ziyade hap bilgiler içermektedir.  Oyun girişiminize uygun cevaplar bulamazsanız bir mesaj-email ile sorunuzu paylaşmanız yeterlidir. 

Yazıyı 4 başlıkta şekillendiriyoruz:

  1. Şirket kurmanın zamanlaması, hukuki alt yapı 
  2. Teknopark, serbest bölge vb. yer ihtiyacının tespiti
  3. Harcamaların vergilendirilmesi ve 
  4. Harcamaların nakit olarak devletten iadesi (teşvikler)
  5. Gelirlerin vergilendirilmesi ve muafiyetlerden yararlanma

1- Şirket kuralım mı? Hukuken nasıl yapılandıralım?

Ürün geliştirme sürecine başladıysanız ve en az 2 ortaksanız, erken ya da orta aşamalarda şirketleşmelisiniz. Eğer gelecekte yatırım alma ihtimali veya niyetiniz varsa anonim şirket olarak şirketi kurmak vergisel açıdan bir zorunluluk gibi. Tek kişilik bir girişimseniz, ürünü pazara çıkarıncaya kadar şirket kurma konusunda bir bekleme opsiyonunuz var.

Kilit Bilgiler:

  • Devlet desteklerinden dolayı Yurt dışında şirketi kurmanız kesinlikle finansal olarak MANTIKSIZ. Şu an pek çok yabancı firma devlet destekleri için Türkiye’deki şirketlerinden oyunları publish etmekte. Eğer yabancı yatırımcı alma ihtimaliniz varsa veya hukuk sistemine tam güvenemiyorsanız yurt dışında ana şirketi kurup Türkiye’deki şirketin %100 sahibi olarak bu şirketi konumlandırabilirsiniz. Flip-up meselesini mümkün oldukça erken yapmanız vergisel açıdan mantıklı olmakta
  • Eğer oyununuz için 6 ay içinde reklam harcamalarına başlayacaksanız, şirket kurmak yerine pasif bir şirketi devralmanızı öneriyorum. Bu size harcamanızın %70’i kadar hibelerden kaynaklanan nakit avantajı sağlayacaktır.
  • Çok ortaklı bir yapı ile şirket kurulacaksa, her şeyin yazılı olması için SHA (ortaklık sözleşmesi) yapmanız kesinlikle gerekli. Şirket anayasasında ayrıca çalışan hisse opsiyonlarına yer vererek çalışanları motive kılabilirsiniz.
  • 62.01 nace koduyla bu şirketi kurarsanız pek çok devlet desteğine açık hale gelirsiniz.

2- Şirketi Teknopark veya Serbest Bölge’de mi Kuralım?

Türkiye’de yüksek vergi ve SGK çalışan maliyetlerine karşın teknoloji firmasının yararlanabileceği indirim ve istisnalar çok fazla. Bunlardan bazıları Şirketin teknopark (teknoloji geliştirme merkezi), serbest bölge, Tekmer’lerde kurulması veya yerinde arge-tasarım merkezi olarak şirket merkezinin konumlandırılmasıdır.

Eğer şirketiniz ilk yıl önemli düzeyde kâr beklemiyorsanız ve çalışan sayısı 5’in altında kalacaksa bu merkezlerin kira, raporlama (hem teknik raporlama hem de vergi raporlaması), devam zorunluluğu, proje yürütümü gibi yükümlülükleri sizi ciddi olarak rahatsız edecektir. Kuluçka merkezleri düşük maliyetli gözükse de şirketten hisse senedi opsiyonu almak gibi yükümlülüklerle uzun vadede sizi ürkütecektir. Bu sebeple 6 ayda 5 çalışanı geçmeyecekseniz veya yüksek düzeyde kâr görünmüyorsa bunları unutmanızı öneririm. 5-10 arası çalışana ulaşma hızı bu yerleri gündeme almanızı gerektirir.

Eğer hızlı büyüyeceğinize inanıyorsanız, öncelikle teknopark veya serbest bölge eğer buralarda yer bulamazsanız Tekmer’lerde merkez kurabilir veya şirket kurduktan sonra buralarda şube açabilirsiniz. Teknopark ve Serbest bölge karşılaştırmasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Cgz3Kz7_7RsivLwMH3dT28uAkUr0LPk3Bi75yUwIxeE/edit?gid=0#gid=0 

Ar-ge tasarım merkezi şu an hem kendi içindeki bürokrasisi hem de şartları sebebiyle oyun girişimlerine uygun değil. 

3- Harcama Yapmaya Başladık? Hem servis sağlayıcılara hem de devlete (vergi) para mı ödeyeceğiz?

Oyun ve mobil uygulama sektörü yüksek düzeyde ithalata bağımlıdır. Reklam network’lerine, sunuculara, çeşitli yazılımlara (unity, atlassian, figma) vs. ödeme yapmaları gerekir. Devletimizde maalesef bu firmaların ödeyeceği vergiyi girişimlerden almaya çalışmaktadır.

Buradaki en önemli gider reklam gideridir. Yurt dışına verilen reklamlarda hizmet yurt dışında sunulduğundan (oyunların appstore, playstore veya steam vs. aracılığıyla sunulduğu varsayılmıştır) KDV2 veya Stopaj ödemesi oluşmaz. Burada fazla ödeme yapmanız devletimizi çok sevdiğinizi gösterse de, büyümenizi ciddi oranda azaltır. Maalesef çok fazla mali müşavirin firmaları hatalı yönlendirdiğini görüyoruz.

https://www.finahukuk.com/mobil-uygulama-vergisi/ 

Bununla birlikte ürün geliştirmede kullandığınız bazı yazılımlar için KDV2 ödemeniz gerekebilir. KDV2 ödenip ödenmeyeceği mali müşavirin o yazılım hakkındaki know how’una bağlıdır. Bu konuda deneyimli bir mali müşavirle çalışabilirsiniz. 

4- Harcamalarımızı Devlet Desteğiyle Nasıl Finanse Ederiz?

Tübitak ve KOSGEB oyunu invasyon olarak kabul etmediğinden bu kurumlara oyun projesi sunarak destek almanız imkansıza yakın. Ancak oyun teknolojisi veya oyunda kullanılan bir teknoloji (altyapı) geliştiriyorsanız Tübitak 1507 programını, daha büyük bir girişimseniz 1501 programını değerlendirebilirsiniz. Bununla birlikte eğer böyle bir şey yapmıyorsanız, sırf desteklere ulaşmak için emek harcamak büyümenizi zora sokar. Odağınızı dağıtmamalısınız. Kosgeb’in girişimcilik programı daha önce hiç şirket kurmamış yeni girişimler için mantıklı görünse de iş planı hazırlama konusunda çok vakit harcamamanızı alabileceğiniz düşük destek tutarını düşünerek öneririm. 

Self publishing yapacaksanız Ticaret Bakanlığı destekleri muazzam seviyede. Reklam giderlerinizin %60 veya %70’ini, appstore/playstore/steam komisyonlarının %50’sini, adjust, appsflyer, sensortower, mobile action, adapty gibi tool’ların %60 bedelini nakdi olarak kesinlikle iade alabilirsiniz. Şu an oyun başına devletimiz oyun firmalarına 12,5 milyon TL reklam ve komisyon desteği sunmakta, ayrıca mühendis maaşı, yazılım araçları da büyük oranda iade edilmektedir. 

5- Teknopark’da Değiliz, %4 Kurumlar Vergisinden Nasıl Yararlanırız?

Bu soruya dikkat kesildiyseniz kısa sürede para kazanmaya başlayacağınızı anlıyorum. Türkiye’de yazılım ihracatı yapan firmalar Teknopark vb. muafiyet tanınan alanda olmasa bile %80 kurumlar vergisi istisnasından yararlanırlar. Ayrıca hizmet ihracatı yaptıklarından kurumlar vergisi oranı onlar için %25 değil %20 uygulanır. Dolayısıyla %20*%80=%16’lık bir indirim alırlar. 

Bu uygulama içi satış/abonelik gelirleri için geçerli bir imtiyazdır. Reklam gelirleri için bu imkan söz konusu değildir. Ayrıca satışlarınız yurt dışına olduğundan KDV’de söz konusu olmaz.

Dolayısıyla tek kişilik bir şirket sadece uygulama içi satış geliri elde ediyorsa, teknopark’a girmeden bile önemli düzeyde vergi avantajı sağlayabilir.

Sonuç:

Sonuç olarak dünyanın pek çok ülkesinde %10-%30 arasında kurumlar vergisi yükü, çalışanlar için sosyal güvenlik maliyeti söz konusu iken nakdi teşvikler, düşük vergi oranları ile oyun sektörü için Türkiye şu an bir numaralı cazibe merkezidir. 

Yukarıda paylaşılan bilgilerin gerçek olmadığını veya bürokratik sebeplerle ulaşılabilir olmadığını düşünen karamsar girişimcileri bizimle tanışmasını istiyoruz. İnsan bilmediğinin düşmanıdır derler, yolunuzun bizimle keşişmesini sağlayın hem hukuk hem finans hem devlet teşvikleri hem de vergi konusunda Finahukuk olarak size özel setup’lar kuralım.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir