Mobil Uygulama, Oyun ve SaaS Girişimleri: Fazla Vergi Ödememeniz İçin Hap Bilgi

Finahukuk olarak 250’ye yakın ihracat yapan teknoloji şirketiyle çalışıyoruz. Asıl işimiz finans ve hukuk olmakla birlikte teknoloji firmalarının ne tür vergisel sorunlarla karşılaştığını görüyor, bunları nasıl çözdüklerine şahit oluyoruz. Hepsi birbirinden değerli büyük bağımsız denetim, yeminli mali müşavirlik şirketleri veya mali müşavirlerle çalıştığından zaten bildiğimiz bilgileri teyit etme olanağına kavuşuyoruz. Ancak mobil uygulama vergisi konusunda bildiklerimizin sektörde pek çok girişim tarafından bilinmemesi, kısmen hatalı bilinmesi karşısında bu blog yazısını hazırlamak istedik.

Alanında her uzman kendi bildiğinin doğru olduğunu düşünebilir ve aşağıdaki paylaşıma eleştiri getirebilir ancak teknoloji ile vergiyi birlikte yorumlayabilen müşavir sayısı oldukça az. MMP ile KDV2 arasında bırakın ilişki kurmayı bunların ikisini de iyi bilen sayısı azken bu hazırladığımızın çok değerli olduğuna inanıyoruz:

1- Kurumlar Vergisi İhracatı Meselesi- 5 Puan Tasarruf !

  • İhracatçı bilişim firmalarının ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri gelirler 5 puan indirimli uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle %25 yerine %20 kurumlar vergisi söz konusudur. Appstore-Playstore Mobil uygulama satış gelirleri (yurt dışı olmak kaydıyla), yurt dışı reklam gelirleri bu kapsamdadır.

2- Kurumlar Vergisi Bilişim İhracatı Meselesi- 16 Puan Tasarruf !

  • Kurumlar Vergisi’nde yer alan bir istisna ile muhtelif faaliyetler (Mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi-ürün testi-sertifikasyon-veri saklama-veri işleme-veri analiz hizmetler) %50 istisnaya tabi idi. 2023 yıl sonunda bu oran %80’e yükselmiştir. Dolayısıyla üstteki düzenleme ile birleştiğinde yazılım ihracatı ve mobil uygulama vergisi oranı %20*(1-%80)= %4 olmaktadır.

3-  Mobil Uygulama, Mobil Oyun ve Bilgisayar-Konsol Oyunları İhracatı Yazılım İhracatı mı? Mobil Uygulama Vergisi Mevcut mu?

Mobil uygulama, mobil oyun ve bilgisayar/konsol oyunu firmalarının lisans satışı yazılım satışıdır. Bununla birlikte bu firmaların pazar yerlerinden (appstore, playstore, steam vs.) gerçekleştirdiği abonelik satışlarının yazılım satışı olup olmadığı konusunda tereddütler hep mevcut olmuştur. Buna dair 4 farklı firmanın aldığı özelgeyi gördüğümde yazılım satışı olduğu sonucuna ulaştık. Elbette karşıt özelgeler de mevcut ancak karşıt özelgeler alınırken sorunun hatalı sorulduğuna da şahit olduk. Bu konuda kesinleşmiş bir yargı sonucu olmadan kimse net bir yoruma ulaşamayacaktır. Ama 100’den fazla oyun-mobil uygulama firmasının bu şekilde hareket edip bir sorunla karşılaşmadığını da gördük. Karşımıza sorun yaşayan bir firma getirip bunu karşıt ispat sunanın durumunu incelediğimizde reklam gelirleri sebebiyle sorun yaşadığını anlayınca olay bazında itirazlara bakmanın faydalı olduğunu gördük.

Diğer yandan teknopark’larda geliştirilen oyun-mobil uygulamalara ilişkin store gelirlerinin yazılım ihracatı olduğuna dair Gelir İdaresi görüşlerinin bunu destekleyici olduğunu düşünüyorum. Malumunuz buradaki gelir %100 istisnaya sahip. Yani GİB, mobil uygulama Teknoparklarda geliştirilirse söz konusu mobil uygulamanın uygulama içi satış geliri yazılımdır diyor. Uygulama Teknopark dışında geliştirilirse bu geliştirilen yazılım değildir denilebilir mi? Teknopark’taki mobil uygulama yazılım ama dışındaki değil o başka bişey 🙂

Son olarak burada abonelik gelirinden bahsetmekteyiz, oyun içi reklam vb. gelirlerin yazılım ihracatı olmadığı konusunda hemfikiriz.

4- Yurt Dışına Yönelik Yazılım İçin Yurt Dışı Pazarda Yapılan Reklamlar

Sosyal medya ve diğer dijital mecralarda yayımlanan reklamlarının stopaja tabi olduğu gerçek. Ancak yurt dışında pazarlanan bir ürününüz için yurt dışında verilen reklam için stopaj veya KDV2 söz konusu değil. Bu konuda farklı düşünenler basit bir google taramasıyla pek çok özelgeye ulaşabilir. Elbette bu kural yurt içindeki bir ürüne yönelik reklamlar için söz konusu değil.

Bu itibarla appstore, google play gibi mecralardan yazılımınızı yayımlıyor ve bu uygulamanın yurt dışında daha çok satılması için reklamları da yurt dışına yapıldığını ispatlıyorsanız mobil uygulama vergisi ödemeniz gerekmiyor. Facebook, Google, Tiktok, Unity gibi reklam kanallarında hangi ülkeye reklam verildiği kolaylıkla ispatlanabiliyor.

Eğer vergi verilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, yurt dışı iş ziyaretlerinizde taksiye, otele yapılan ödemeler için de KDV2 ödemediğinizi hatırlatmak isteriz 🙂

Diğer yandan yurt dışı reklamların %60 veya %70 oranında Ticaret Bakanlığından istisnasız iade alınabileceği ve bu konuda Finahukuk’dan detaylı bilgi alabileceğinizi hatırlatmak iteriz.

5- Yurt Dışı Faaliyetlerinize Yönelik Kullanılan Toollar İçin KDV2 Konusu

Yurt dışından yazılım temin edilmesi karşılığında hizmet bedeli olarak yapılan ödemeler, bu yazılımların Türkiye’de kullanılacak veya pazarlanacak olması durumunda hizmet ithal bedeli sayılır ve KDV sorumluluğu gerektirir. Buna KDV2 adı verilmekte.

Ancak eğer mobil uygulama- oyun-yazılım Türkiye’ye kapalı ise veya Türkiye’de hiçbir şekilde kullanıcılara sunulmuyorsa bunun için kullanılan yazılımlar için KDV2 veya herhangi bir mobil uygulama vergisi ödenmez. Örneğin sizin reklamlarınızın tamamı yurt dışına ise, reklamlar için kullandığınız Adjust-Appsflyer veya ad intelligence aracı olarak kullandığınız Mobile Action-Sensortower gibi araçlar için ödemelerde KDV sorumluluğunuz doğmayacaktır.

Teşekkür: Mobil uygulama vergisine yönelik bu yazı Consulo Global‘in destekleriyle hazırlanmıştır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir