Mobil Uygulama Destekleri

Mobil uygulama geliştiren firmalara Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat destekleri kapsamında nakdi destekler sağlanmaktadır. Mobil uygulama destekleri harcamanın bir kısmının %50-%70 arası iadesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Mobil Uygulama Destekleri İçin Temel Şartlar Nelerdir?

  • Türkiye’de bir anonim şirket veya limited şirket olarak kurulu olma. Şahıs şirketlerine bir destek söz konusu değildir. Şirketin sahibinin yabancı menşeili olması destek almayı engellememektedir.
  • Harcamaların Türkiye’deki banka hesabından yapılması.  Harcamaların farklı bir şahıs veya şirket aracılığıyla yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca banka dışı ödeme yöntemleriyle destek almak mümkün değildir.
  • Şirket adına appstore veya google play hesabında bir uygulama olması: Şirket dışında bir kişiye veya başka bir firmaya ait uygulamaya yönelik harcamalar desteklenmemektedir.
  • Harcamaların yurt dışına yönelik olması: Türkiye’ye yönelik yapılan veya Türkçe yapılan harcamalar desteklenmemektedir.
  • Vergi veya SGK borcu olmaması: Tahakkuk döneminde şirketin borcu olmamalıdır. Alternatif olarak mahsuplaşma mümkündür.

Mobil Uygulama Destekleri Nelerdir?

Mobil uygulama firmaları için sağlanan teşvikler şunlardır:

  1. Yazılım lisansı desteği: Ticaret Bakanlığı, mobil uygulama geliştirirken kullanılan yazılımların %60’ını yılda 1,2 milyon TL’ye kadar iade etmektedir. Detaylı bilgi için https://www.finahukuk.com/2022/07/18/yazilim-lisans-hibeleri/
  2. Personel desteği: Yeni istihdam edilen mühendisler için sağlanan maddi destek brüt maaşın %50’si şeklindedir. Yılda 5 personele kadar yararlanma imkanı vardır. Personelin daha önce şirkette SGK’lı olarak çalışmamış olması, projeye konu uygulamada Türkçe dil desteğinin olmaması gibi ek şartlar mevcuttur.
  3. Pazara giriş desteği: Mobil uygulamanın pazara girişini kolaylaştırmak için çeviri-seslendirme, web sitesi, hosting hizmetlerinin %50’si yılda 2,4 milyon TL’ye kadar desteklenmektedir. Pazara giriş desteğinde ön onay mekanizması söz konusu olup ön onay doğrudan Bakanlık tarafından verilmektedir.
  4. Reklam desteği: Dijital ortamlarda verilecek reklamlar için reklam giderlerinin %60-%70’i karşılanabilir, ancak destek kapsamında olan platformların belirlenmesi önemlidir. Uygulama başına 9,6 milyon TL’ye kadar iade mümkündür. 5 uygulamaya kadar yılda ayrı ayrı bu limite ulaşmak mümkündür. 6. uygulamadan itibaren limit 1,2 milyon TL’ye inmektedir. Böylece kullanıcı edinim (UA) maliyetleri ciddi oranda azalmaktadır.
  5. Komisyon desteği: Mobil uygulamanın yayınlanacağı platformlardan kesilen komisyonun %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Uygulama başına 2,4 milyon TL’ye kadar iade mümkündür. Appstore ve google play komisyonlarına yönelik Türkiye pazarından elde edilecek gelir desteklenmemektedir. 5 uygulamaya kadar yılda ayrı ayrı 2,4 milyon TL iade alınabilir, 6. uygulamadan sonra iade tutarı azalmaktadır.
  6. Raporlama ve Veritabanı üyeliği desteği: Adjust, Appsflyer, Mobile Action, Adapty, Amplitude gibi yazılım lisansları %60 olarak yılda 1,2 milyon TL’ye kadar iade edilmektedir. Veri tabanı desteğinde ön onay mekanizması söz konusu olup ön onay doğrudan Bakanlık tarafından verilmektedir.

Ayrıca fuar, sponsorluk, sunucu, marka tescil gibi diğer mobil uygulama destekleri söz konusudur.

Ticaret Bakanlığı tarafından verilen mobil uygulama destekleri için Hizmet İhracatçıları Birliğine üye olmak, temel bilgi ve belgeleri Birliğe göndermek gerekmektedir. Bu desteklerle devlet mobil uygulama geliştiren firmaların daha fazla döviz kazandırıcı faaliyette bulunmasını teşvik ederken, firmalarda daha hızlı bir şekilde büyüyerek hedeflerine ulaşabilmektedir.

Her bir teşvik başlığı için özel şartlar ve yıllık azami destek miktarları geçerlidir. Mobil uygulama özel olarak hangi  hangi tür teşviklerden yararlanabileceğine ilişkin dilerseniz daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir