Blockchain Oyunları veya Uygulamaları Devletten Nasıl Hibe Alır?

Blockchain Oyunları veya Uygulamaları Devletten Nasıl Hibe Alır?

Son 1 yıldır blockchain teknolojisine dayalı oyunlara oldukça büyük bir ilgi var. NFT, Metaverse, Web 3.0 kavramlarına aşinalığımız iyice arttı. Türkiye oyun sektörü blockchain teknolojilerine ilgi gösteriyor, play to earn, free to play vb. iş modellerine dayalı pek çok oyun veya uygulama geliştiriliyor. Her gün yeni proje veya yatırım haberi duyuyoruz. Blockchain tabanlı oyun ve hibe arasındaki ilişkiyi bu yazıda tartışmak istedik.

Her startup gibi blockchain teknolojisine dayalı oyun/uygulama geliştiren bir girişim için de finansal kaynak çok önemli. Alternatif bir finansal kaynak olarak, devletin hibeleri geliştirme sürecindeki bir firmaya yeterince yardımcı olduğu söylenemez. Özellikle Tübitak ve Kosgeb gibi inovasyona destek veren kurumlar ne yazık ki oyun ve blockchain sektörünü henüz özümsemiş değil. Blockchain’e dayalı bir teknoloji oldukça inovatif olmalı. (aslında blockchain kendi başına inovasyon olsa da) arge desteklerinden yararlanabilmek için bu temel şart. Nadiren gördüğümüz bu teşvik onaylarında rakamlar da çok düşük oluyor.

Ticaret Bakanlığı Hibeleri

Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı’nın bilişim sektörlerine verdiği destekler objektif- öngörülebilir ve tutarlar cömert. Ticaret Bakanlığı’nın tek handikapı geliştirmeden ziyade ticarileştirme sürecine destek sağlaması. Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı bilişim alanında faaliyet gösteren bir firmanın reklam tanıtım harcamalarını yılda 400 bin USD’ye kadar destekliyor, ayrıca sunucu, seslendirme, personel, çeviri, fuar, yurt dışı ofis gibi pek çok gider yüzbinlerce dolar destekleniyor. Dolayısıyla blockchain’e dayalı oyun veya uygulama geliştiren bir firma yurtdışı pazarlara yönelik bu harcamaları usulüne uygun yaparsa ciddi bir kaynak sağlayabilir.

Ticaret bakanlığı hibelerine erişmek için temel şartlar, Türkiye’de bir teknoloji şirketine sahip olmak (anonim veya limited), harcamaların şirket aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve harcamaların yurt dışına yönelik gerçekleştirilmesi. Şirketin marka tesciline sahip olması ön şarttır. Bununla birlikte geliştirdiği yazılımın telif haklarının kendisine ait olduğunu ispatlaması bekleniyor. 

Ancak Ticaret Bakanlığı bu hibeleri bir amaç için veriyor: İhracat geliri elde etme. Nitekim yıl sonlarında YMM raporuyla ihracatınızı belgelendirmenizi istiyor. Bu çerçevede blockchain’e dayalı oyun uygulamalar için bir sorun ortaya çıkıyor.

Bilindiği üzere blockchain eko sisteminde ödemeler kripto para veya daha genel anlamda token’lar ile gerçekleştiriliyor. Ekosistemde yazılımın sahipleri kendi ihraç ettikleri token’ların kullanılmasını sağlıyor. Kullanıcılar bu token’ları sahip olabilmek için borsalar veya DEFI platformları aracılığıyla kripto paraları veya fiat paraları takasta kullanıyor. Dolayısıyla girişimlerin gelirleri kripto para üzerinden olabiliyor. Türkiye’de hala kripto paranın net bir tanımı yok ancak oyun veya uygulamadan elde edilen kripto paranın ihracat geliri olmadığı kesindir. Bu sebeple kripto para eko sistemini kullanarak oyun veya uygulama tasarlayan veya yayımlayan bir şirket devlet hibelerine ulaşmak için farklı bir iş modeliyle hibelere yaklaşması gerekmektedir. 

Çözüm Nedir?

Blockchain’e dayalı yazılım geliştiren bir firmanın hibe alması aslında basit. Burada bizim uyguladığımız ilk çözüm yurt dışında organik bağı olan bir şirketin kurulmasıdır. Bu şirketin elde ettiği kripto paraları kripto para borsaları vasıtasıyla fiat paraya (usd-eur) dönüştürmesi ve ardından Türkiye’ye yazılım ihracatı karşılığında göndermesi gerekiyor. Bu setup’ta Türkiye hem yazılımın telif hakları sahibi hem de yurt dışı için ihraç eden tarafı olurken yurt dışındaki Şirket yazılım neticesinde elde edilen geliri doğrudan elde eden ancak dolaylı olarak Türkiye’ye ihracat tutarı olarak gönderen tarafı oluyor.

Böyle bir firma hem ihracat teşviklerine hak kazanırken hem de elde ettiği kripto parayı tamamen yasal olarak mali tablolarına yansıtma imkanına kavuşuyor.

Blockchain teknolojisi geliştirip ihracat teşviklerine ulaşmak konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız info@finahukuk.com aracılığıyla bilgi alabilirsiniz.

https://www.finahukuk.com/oyun-ve-mobil-uygulama-hibelerinde-sikca-sorulan-istisnai-sorular/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir